Aktuelt - – et litt grønnere liv

Slik baker du med bønner

Er Bak med bønner høstens nyttigste kokebok? Det synes i hvert fall vi! I boken lærer du nemlig hvordan du kan bruke bønner og linser i bakingen gjennom en masse herlige oppskrifter.


Lina Wallentinson har skrevet en herlig og smart bok hvordan du får belgvekster inn i bakverkene og brødene dine. Hun forklarer hva du skal tenke på, og gir deg oppskrifter på godsaker du aldri hadde forestilt deg det var bønner i. Prøv å bake med bønner neste gang du skal by på hjemmebakte kaker – men avslør den hemmelige ingrediensen først når gjestene har smakt. Garantert suksess.


Bønner, erter og linser er næringsmessig en fulltreffer som passer utmerket til baking, i alt fra søte, myke kaker, salte kjeks, sprø knekkebrød og brød til pai og pizzabunner. Dessuten er de billige og finnes tørkede såvel som på boks i en hvilken som helst matbutikk.


Bønner har som regel ikke en dominant smak, hvilket gjør at de passer i såvel søte bakverk som i brød og pannekaker. Kort og godt tilfører bønner masse næring uten å gjøre så mye ut av seg.


Det er flere fordeler med å tilsette belgvekster i deig. For det første høyner det næringsverdien. For det andre gir det struktur ig gjør bakverket saftig. For det tredje er det klimavennlig å anvende lite ressurskrevende ingredienser i maten vi spiser mye av – som brød og bakverk.