Genseren heter "Skinnet bedrar" fordi den er MYE enklere å strikke enn den ser ut til!
.................................
Designer: Ivar Asplund, boken Flettestrikk
Anbefalt garn i oppskriften: Renemo fra Östergôtlands ullspinneri (100 g = 200 m)
Anbefalt pinnetykkelse: 4 mm og 3,5 mm
Våre garn
Lys marine: Vidde fra Hillesvåg ullvarefabrikk (100 g = 200 m)
Lys blågrå: Steingrunn 3-trådet fra Lofoten wool (100 g = 210 m)
Våre farger
Lys marine: "Lys marine" (fargekode/varenummer: 301)
Lys blågrå: "Steingrunn" (håndfarget med indigo)
Våre pinner
Lys marine: (kommer)
Lys blågrå: Valgte 3,5 mm til slutt, men anbefaler å gå for 4 mm (og 3,5 bare til i-cord)
Garnforbruk / plaggets vekt
Lys marine: (kommer)
Lys blågrå: 550 g
..................................
Vi har strikket Skinnet bedrar-genser både i Vidde fra Hillesvåg (fargen Lys marine, til høyre i bildet) og 3-trådet Steingrunn fra Lofoten wool (vi kaller den "Lys blågrå" i denne artikkelen, til venstre i bildet).
Setningen som starter nederst på side 82 og fortsetter under bildet på side 83, inneholder en feil, eller i alle fall et unøyaktig og uheldig ordvalg. I boken står det: "Strikk deretter rett til forstykket har 21 (22) 23 (24) ruter i høyden, ..." Med mindre "rett" her skal forstås som "rett frem etter nesen" (altså: fortsett som før), er ordvalget feil. I alle fall er det unøyaktig. Rett i en strikkebok må bety rettstrikk, og da blir det ikke ruter. Riktig / en mer nøyaktig beskrivelse kunne vært: "Strikk deretter videre i mønster (uten vendepinner) til forstykket har 21 (22) 23 (24) ruter i høyden, ..."
Videre på side 83 står også en setning som begge teststrikkerne fant forvirrende: "Strikk 1 omgang rette masker (med rettsiden mot deg) og plukk samtidig opp cirka 5 m i den rettstrikkede kanten." Ut ifra bildene forstår vi at "den rettstrikkede kanten" er den omgangen med rettmasker som du akkurat nå strikker på, og formuleringen oppleves bare som forvirrende. En enklere tekst kunne vært: "Strikk 1 omgang rette masker (med rettsiden mot deg) og plukk samtidig opp cirka 5 m jevnt fordelt over omgangen."
BOL PÅ RUNDPINNE
Genseren strikkes nedenfra og opp. Diagrammene i boken viser maskene fra rettsiden for alle omgangene, så det er ingenting ekstra å tenke på i forbindelse med diagrammene om du velger å strikke genseren rundt på rundpinne fra start. Bare følg dem og kjør på! (Tvert i mot er det når du strikker frem og tilbake, enten fordi du velger å følge oppskriften fra start, eller når du kommer opp til ermene og skal dele arbeidet inn i et for- og et bakstykke, at du må tenke på at de rette maskene i diagrammene skal strikkes vrangt på vrangsiden osv.)
Det du må ta en beslutning på, er kantmaskene: til sammen fire rette masker (glattstrikk) i sidene, som brukes til montering når du strikker frem og tilbake. Mange velger nok å droppe kantmaskene når de strikker en frem og tilbake-oppskrift på rundpinne. Det gir ofte mening. Men på Skinnet bedrar-genseren passer kantmaskene perfekt inn i mønsteret! Vi opplever modellen likevel som ganske smal, så vi anbefaler absolutt å beholde dem slik at mønsteret går opp.
Vi valgte glattstrikk for "kantmaskene" våre. Det ble nett og pent, og det minst "klumpete" alternativet, tenkte vi. Men du kan også velge å gjennomføre mønsteret helt rundt og lage en flette til av de fire "kantmaskene" i siden: det går perfekt opp.
Skinnet bedrar-genser strikket på rundpinne. Vi har beholdt kantmaskene fra frem-og tilbake-oppskriften, og strikket dem i glattstrikk. Men du kan også legge inn en ekstra flette, slik at flettemønsteret fortsetter hele veien rundt. Det går opp!
På rundpinne nedenfra og opp valgte vi å droppe splitten nederst. Den mørkeblå genseren (lys marine) er imidlertid strikket med splitt, med en smart forenkling:
På side 83 står følgende om splitten: "Strikk motsatt side av splitten på samme måte, bare speilvendt." Men du kan gjerne droppe speilvendingen, så slipper du å tenke motsatt, dessuten er tråden allerede på den andre siden. Splitten blir like fin:
ERMER PÅ RUNDPINNE
Vi testet også å strikke ermer på rundpinne. Da droppet vi kantmaskene, slik at det ble fire rettmasker sammen på undersiden av ermet. Forøvrig fulgte vi felleanvisningene i oppskriften, slik at de to flettene på hver side kom nærmere og nærmere hverandre, og til slutt gikk sammen i én flette.
Voilà!