#vriogvrangskjerf i Smale fra Selbu spinneri i natursvart til venstre, og i Hillesvåg Tinde og en tråd silkmohair til høyre.
.................................................................
Designer: Ivar Asplund, boka Flettestrikk
Anbefalt garn i oppskriften: Lang Nova fra Lang yarns (720 m = 100 g, men Obs! Nova er et chainettegarn, med hul kjerne, og er mye tykkere enn antall meter på 100 g skulle tilsi.)
Anbefalt pinnetykkelse: 6 mm
Vårt garn (tynn versjon): Smale fra Selbu spinneri (400 m = 100 g)
Vår pinnetykkelse (til Smale): 3,5
Vårt garn (chunky version): Tinde fra Hillesvåg ullvarefabrikk (260 m = 100 g) + en slik mohair fra restekurven som følgetråd
Vår pinnetykkelse (til Tinde): 6 mm
Garnforbruk: 100 g Tinde
.................................................................
Vi lot to veldig ulike teststrikkere (når det gjelder strikkeerfaring) gå løs på det samme mønsteret med to helt ulike garn og pinner. Ullfeberredaksjonens kanskje mest erfarne strikker fikk garnet Smale fra Selbu spinneri: et nydelig ufarget ullgarn fra lokale svarte får på Selbu, tynt og lekkert. Hun valgte seg pinne 3,5. Novisen blant oss fikk det langt mer robuste Tinde fra Hillesvåg, også ren norsk ull, mykt og lett og herlig, og så et nøste gammel og uidentifisert Silk mohair fra restekurven. Komboen ble vidunderlig myk og varm og chunky. Et skikkelig koseskjerf. Novisen holdt seg til oppskriften og gikk for pinne 6.
Garnforbruk. I boka finnes oppskrift på både en smal (tre fletter) og en bred (fem fletter) versjon av skjerfet. Begge teststrikkerne hadde en hespe på 100 g. Av smalegarnet hadde vi ambisjoner om et ullsett: både lue og skjerf. Da ble det Lenke og hesteskolue (også fra boka Flettestrikk) først, og så kunne vi strikke skjerf så langt det bar av resten. Tjukkversjonen ønsket vi å ha rausere både i bredden og lengden, men gikk for varianten med tre fletter der også. Tykkere garn og pinner sørget for bredde nok, så kunne vi legge litt mer i lengden.
Mønsterstrikk uten diagram. For den erfarne strikkeren var det uvant å skulle strikke struktur og fletter uten diagram. "Jeg lurte litt på om jeg kom til å få det til, beskrivelsen av fremgangsmåte var litt annerledes enn jeg er vant med fra andre designere, og ikke noe diagram! Men det er bare å gjøre akkurat som det står i boken, så blir det riktig. Og veldig fint."
Hun nye hadde knapt strikket fletter før og var ikke plaget av vaner og erfaringer:) Vri og vrang-skjerf er perfekt for den som er ny i struktur- og flettestrikk!
"Flettepinnen holdes foran arbeidet hver gang, så du slipper å få fletter som går feil vei fordi du glemmer deg bort og legger flettepinnen på feil side. Og selv om jeg først tenkte at jeg ikke kom til å huske sekvensene i hodet, gikk det faktisk veldig fint etter ganske kort tid."
Lenke og hesteskolue (kommer). #lenkeoghesteskolue er den vi har strikket til ullkåpesettet med #vriogvrangskjerf på bildene under.