– et litt grønnere liv

Klassisk flettekofte fra norske sauer

Til ullfeber.no

Kofta kryss og tvers er på mange måter en klassisk flettekofte. I oppskriften er den lang, men vi har strikket en kort versjon - like kul til olabukse som den er romantisk og nydelig til kjoler og skjørt.

.................................

Designer: Ivar Asplund, boka Flettestrikk

Anbefalt garn i oppskriften: Renemo fra Östergötlands ullspinneri (100 g = 200 m)

Anbefalt pinnetykkelse: 4 mm og 3,5 mm


Vårt garn: Bynes fra Selbu spinneri (100 g = 216 m)

Farge: Naturhvit

Vår pinnetykkelse: 3

Garnforbruk: Til kort kofte i str. S gikk det med knappe 500 g

..................................

Tilbake til oversikten

Dette er ullfeber.no


Bestill boka Flettestrikk

Se garnanbefalinger til alle oppskriftene i bærekraftig norsk ull


Vi fikk det nye koftegarnet fra Selbu spinneri til teststrikk av Kryss og tvers-kofta på forsommeren 2022. Da var Bynesgarn helt nytt og ikke i salg enda.

-- Bynes er et solid og slitesterkt tretrådsgarn, skrev spinneriet i en e-post til oss.

-- Vi har utviklet det fordi vi trenger et garn med høy slitestyrke til strikkeplagg som skal tåle mye og hard bruk, og fordi det finnes veldig mye ull med litt grovere fibertykkelse, som i liten grad blir brukt til strikkegarn. Vi vil utnytte en tilgjengelig ressurs i et garn som gir slitesterke plagg.


Kult! Tenkte vi. Det er bærekraftig produktutvikling på sitt beste. Da vi fikk garnet i hendene, ble vi imponert over hvor glatt og mykt det likevel er! I oppskriften og på bildene i boka Flettestrikk er kofta Kryss og tvers en klassisk flettekofte, lang og god - og helt sikkert perfekt i Bynesgarn av spenstig norsk ull. Men teststrikker Tove ønsket seg en kortere kofte, som passer like godt utenpå sommerkjoler som til jeans, og dessuten tåler mye tur. Da det naturhvite Bynesgarnet kom, ble det klart med en gang at det måtte bli en slik kofte. Og dessuten med glitterknapper.


Rett fra norske sauer! -- Lukta av sau bragte frem minner om karding og spinning med farmor da jeg var liten, mimrer Tove. -- Men garnet er mykt og lett å strikke med, og på ingen måte stivt og ullete (som det hjemmespunnede garnet fra barndommen). Og lukta av sau er utelukkende positivt: mild, ren naturlukt, som ikke må forveksles med den kvalmende lukta av våt ull.


Strikketips

Tove strikket alle delene i ett stykke, ikke som i oppskriften hvor kofta er delt i et bakstykke og to forstykker. Hun strikket dessuten ermene på rundpinne. Begge deler forenkler en del, men det er noen ting du må passe på. Her er Toves tips:


Dropp kantmaskene på bakstykket og på hver side av forstykkene. Strikker du ermene på rundpinne, dropper du kantmaskene her også.


For å få mønsteret korrekt etter vrangborden, er det faktisk nødvendig å følge oppskriften slik den beskriver det for hvert delstykke her (selv om du strikker i ett stykke).


Hvis du strikker ermene på rundpinne i stedet for frem og tilbake, må du følge godt med på omgangene for økninger og kryssinger, og ikke minst for tilpassing av hvor mønsteret må begynne etter vrangborden når du dropper kantmaskene.


Flettemønsteret trekker arbeidet en del sammen, og om du (som Tove) strikker litt stramt, blir skulderpartiet smalere enn du kanskje hadde tenkt.


Tove strikket ermene 10 cm lenger en angitt i mønsteret, de ga en litt rar form på ermene med ganske bratt økning hver 4. omgang på underermene og så litt posete overermer. Antakelig blir det penere å øke hver 4. omgang frem til de siste ... tja ...10 økningene, og så øke bare op hver 8. omgang deretter.


Hvis du vil strikke kort kofte, må du være litt kreativ med knappestolpen og hvor du strikker knappehullene. Tove har bare fem knapper på kofta si, ikke seks som i oppskriften.


Om du i utgangspunktet strikker litt stramt, kan det hende du vil gå opp en pinnestørrelse, eller fokusere på å strikke litt løsere enn vanlig. Det gir et penere resultat med så mye flettemønster.



@ullfeber.no | #ullfeber