– et litt grønnere liv

Kumulus tee i #norskull

Til ullfeber.no

Kumulus tee fra Petite knit blir et festantrekk i norsk ull og morbærsilke (med en over 20 år gammel bukse fra skapet).


---------------------------

Designer: Petite knit

Anbefalt garn i oppskriften: Pure silk fra Knitting for Olive

Anbefalt pinnetykkelse: 3 mm og 2,5 mm


Vårt garn: To tråder / dobbel Lillegull fra Oslo mikrospinneri

Våre pinner: 3 mm og 2,5 mm

Garnforbruk: I underkant av 300 g til str. S

................................

Tilbake til oversikten

Dette er ullfeber.no


Tips og erfaringer

La oss si det var et slags kalkulert impulsprosjekt. Vi kjøpte garnet en litt for sen natt, da vi egentlig burde sovet og ikke kjøpt noe som helst, men likevel satt oppe og strikket og scrollet og kom over en Kumulus bluse av de sjeldne. I dobbel Lillegull, et garn vi hadde siklet på siden det ble lansert. Vi har en Kumulus tee fra før, i Pure silk fra danske Knitting for Olive, som er det anbefalte garnet i oppskriften fra danske Petite knit. Den er super. Men glansen i ull-og silke-kombinasjonen i Lillegull, er ellevill. Og så er ulla norsk, rett fra den norske bonden, og spunnet og farget på Grini i utkanten av Oslo. Kumulus tee til? Det kom ikke til å bli noe bomkjøp. Det fikk vi rett i.


Lillegull gir en større tee enn Pure silk

Med dobbel lillegull og samme pinnetykkelse som i oppskriften, erfarte vi at samme mønsterstørresle (S) ble til en noe større/videre genser enn den vi hadde strikket fra før, med garnforslaget i oppskriften (Pure silk). Ren silke er fast, litt hardt, og "gir" ikke så mye. Lillegull er har 70 % norsk ull og bare 30 % silke, og er rausere, garnet åpner seg mer.


Du kan se det på bildene under. Den kitthvite trøya er i Pure silk, og den i fargen Mørk kirsebær er i Lillegull. Ikke se på lengden: vi valgte besvisst å strikke 3/4 ermer på Kumulus tee med 70 % ull, for å sikre oss en helårsgenser. Men Lillegull legger på et par gode cm ekstra på begge sider i vidden også. Det kan jo være verdt å merke seg. Og det gir stort utslag i V-halsen. Overraskende stort: kan vi virkelig ha fulgt oppskriften for begge genserne? Vi var urolige for den dype utringingen underveis i strikkingen av Lillegull-kumulus-tee, og sjekket opp mot mønsteret veeeeldig ofte. Men det er lenge siden vi strikket silketrøya, kan vi ha gjort feil der? Tok vi snarveier som ga en grunnere utringing den gangen? Litt research blant bilder av andre Kumulus tee i samme garn (Pure silk), gir ingen indikasjoner på det. De ser ut som vår. Men vi konstaterer at forskjellen er stor:


Lillegull "restusjerer" ujevnheter. Takk!

Det er mange pinner med frem-og-tilbake-strikk over bærestykket på Kumulus tee. Noen av oss sliter med å få til et jevnt maskebilde når vi strikker frem og tilbake. Åh - vi var urolige. Det så virkelig ikke så pent ut underveis. Men Lillegull er raus igjen: tilgivende. Det blir så fint til slutt! Etter vask og strekk / flat tørk glir liksom fibrene på plass og setter seg nydelig i en jevn og vakker struktur, til å være stolt av.


Something old, something new

Vi visste av erfaring at Kumulus tee er et nydelig design, og vi kjente godt kvaliteten på andre garn fra Oslo mikrospinneris med kombinasjonen av norsk ull og morbærsilke. Sånn sett var Kumulus tee i Lillegull en kalkulert suksess. Men vi hadde flaks også:


Fargen på garnet var opprinnelig et resultat av en feilproduksjon ved spinneriet. Vi sikret oss de siste hespene av feilfargingen. Flaks. Fargen er så heftig! (I ettertid er den heldigvis tatt inn i paletten for Lillegull, og kan bestilles under navnet "Mørk kirsebær".) Underveis i prosjektet mente vi å dra kjensel på dette slumpetreffet av en feilfarge: Hadde vi ikke sett den fargen før? Kunne det være at den matchet den over 20 år gamle, men skinnende kule, dressbuksa med sleng i skapet, mottatt i gave fra en eks-kjærestes pappa som jobbet med klesagenturer? Det må jo være snart 25 år siden. Vel, det viste seg at fargen matchet perfekt: Vi hadde strikket en buksedress! Flaks igjen.