– et litt grønnere liv

#spotsweater i #norskull fra Oslo mikrospinneri

Til ullfeber.no

Vi har strikket Spot sweater fra Anne Ventzel i norsk Osloull fra Oslo mikrospinneri.

.....................................

Designer: Anne Ventzel

Anbefalte garn i oppskriften:

ENTEN

Farge A: tre(!) tråder Tilia fra Filcolana (25 g = 210 m)

Farge B: Pernilla fra Filcolana (50 g = 175 m)

ELLER

Farge A: En tråd Arwetta Classic (50 g = 210 m) + en tråd Tilia fra Filcolana

Farge B: Pernilla fra Filcolana

Anbefalt pinestørrelse: 4,5 mm (+ 3,5 og 3)

Strikkefasthet: 22 m, 21 p i mønster på pinne 4,5 = 10 x 10 cm

 

Vårt garn: Osloull fra Oslo mikrospinneri (50 g = 210 m), én tråd i begge farger

Våre pinnestørrelser:

4 mm (+ 3 mm) på den brune

4,5 mm (+ 3,5 og 3) på den røde

Vår strikkefasthet:

25 m, 26 p i mønster på pinne 4 = 10 x 10 cm (den brune)

23 m, 21 p i mønster på pinne 4,5 = 10 x 10 cm (den røde)


Justering av størrelse: Strikker vanligvis S i bredden og L i lengden, men valgte her L hele veien og strikket ekstra lange ermer og bol. Det var veldig riktig og helt nødvendig for å kompensere for strikkefastheten på den brune. Også den røde er strikket større en "vanlig" for teststrikkeren, men bare én størrelse større.

.....................................

Tilbake til oversikten

Dette er ullfeber.no


Tips og erfaringer

Vi hadde fulgt Anne Ventzels #spotsweater på Instagram lenge. Vi visste vi måtte lage en. Mange strikker den i restegarn: nydelige fargerike gensere, og så moro for fargesansen å skulle sette sammen de helt riktige fargeovergangene! Det er kanskje noen av de fineste restegarnprosjektene vi har sett. Men vi hadde forelsket oss i et bilde av en tofarget, med mørk bunn og kremhvitt mønster. Og så hadde vi forelsket oss i garnet Osloull fra Oslo mikrospinneri: en nydelig blanding av 70 % norsk ull og 30 % morbærsilke.


Bare én tråd Osloull i hver farge

Garnanbefalingene i oppskriften innebærer hele tre tråder av farge A i det ene forslaget, og to i det andre (+ én tråd av farge B i begge). Sånn er bare ikke vårt strikkeliv: Vi strikker innimellom, på farten, vi smyger frem strikketøyet på Nesoddbåten og sengekanten, eller mens pastaen koker og før noen roper fra et barnerom. Da kan vi ikke ha fire tråder å manøvrere i strikkeposen. Det er plenty av kaos og tauker og knuter i livet som det er. Vi må ha enklere forhold.


Pinnetykkelsen gir stort utslag

Etter gramvekt og løpemeter å dømme, er osloulla prikk lik Arwetta Classic i det ene garnforslaget i oppskriften. Men vi droppet mohairgarnet som følgetråd. Det anbefalte garnet for farge B er nok noe tykkere enn Osloull: bare 175 m på 50 g, mot osloullas 210 m. I tillegg gikk vi ned en halv mm i pinnetykkelse på første forsøk (den brune). Mest fordi vi foretrekker å strikke med tynnere pinner. Med tynnere både garn og pinner, lå det an til å bli en litt liten spotsweater, derfor gikk vi opp hele to størrelser, og strikket både ermer og bol etter kroppens lengdemål, ikke oppskriftens. Det ble en del lenger.


La det være helt klart: resultatet ble knallfint. Vi ELSKER vår brune og hvite spotsweater. Osloulla er utrolig spenstig og lett, og det er fantastisk til mønstergensere, som ellers kan bli for tette og tunge når man velger pinner og garn som øker strikkefastheten. Spotsweater i Osloull er som en varm og myk sky å ha på.


Likevel valgte vi å gå opp 0,5 mm til den anbefalte pinnetykkelsen 4,5 mm da spotsweater nummer to skulle på pinnene. Det ga veldig stort utslag på den mønstrete spotsweateren! Begge strikkerne strikker relativt stramt, og garnet var altså Osloull i begge prosjektene. Med pinne 4,5 klokket vi inn strikkefastheten nesten på en prikk, og strukturen ble mye løsere, genseren tynnere og passformen med de vide ermeåpningene enda mer markant. Det kan man like eller ikke-like, men pinne 4,5 traff i alle fall helt klart designet best.


Følg mønsteret

Det eneste vi hadde å utsette på de tofargede spotsweaterne vi hadde sett, var at de doble grunnfargetrekantene ved raglanfellingene blir veldig markante. Da vi skulle strikke vår brune, hadde vi lyst til å myke opp litt og lot oss friste til å forsøke å knipe på dem. Vi skjønte at vi dermed måtte kamuflere en feilplassert mønstermaske langsetter alle fellingene med nål og tråd i etterkant. Så det gjorde vi. Resultatet ble en mykere overgang rent visuelt, men også mer ulogisk. Konklusjonen er at det ikke var verdt det, vi anbefaler det ikke, og holdt oss til mønsteret på den røde.


Strikketips:

  1. Snittet på spotsweater har veldig dype ermeåpninger, mange av Anne Ventzels design har det. Vi digger det (selv om det er litt upraktisk under jakker). Dette gir et "oversized" snitt, og inviterer til heller å gå en størrelse opp enn ned hvis du er i tvil. Resultatet blir bedre når du jobber MED snittet enn mot det.
  2. Bruk pinne 4,5 som mønsteret anbefaler hvis du strikker med Osloull, det ga riktig strikkefasthet for oss.
  3. Osloull er et håndfarget garn. Oslo mikrospinneri melder at de mørkeste fargene kan blø litt, så hvis du skal strikke veldig mørke og veldig lyse farger sammen, kan det være lurt å skylle opp de mørke hespene og tørke dem, før du strikker fargene sammen.


Mer fra ullfeber.no

Tilbake til oversikten


@ullfeber.no | #ullfeber