– et litt grønnere liv

#ankerstrøyemysize i økologisk lin og alpakka

Til ullfeber.no

Ankers trøye mysize fra Petite knit strikket i økologisk lin og syltynn alpakka fra Isager

..................................

Designer: Petite knit

Anbefalt garn i oppskriften: Dobbel tråd Sunday fra Sandnes garn (50 g = 235 m)

Anbefalt pinestørrelse: 4 mm

Strikkefasthet: 22 m, 28 p = 10 x 10 cm


Vårt garn: én tråd Hør Organic fra Isager (50 g = 178 m) + én tråd Alpaca 1 fra Isager (50 g = 400 m)

Vår pinnestørrelse: 3,5 mm

Strikkefasthet: 21 m, 27 p = 10 x 10 cm i glattstrikk på pinne 3,5 (etter vask og flat tørk/strekk)

Justering av størrelse: Strikker vanligvis S i bredden og L i lengden, men strikket nå M/L hele veien med 3/4+ ermer og ekstra lang bol.

..................................


Tilbake til oversikten

Dette er ullfeber.no


Tips og erfaringer

Man må liksom ha en Anker. Vi har flere (se også Ankers trøye mysize i norsk ull: Markagarn fra Oslo mikrospinneri), og vi har sikkert ikke gitt oss enda. Ankertrøyer er sommerstrikk hos oss: Anker er både morsom og veldig enkel å strikke. Den passer perfekt på tur med masse avbrytelser, til sene sommernetter med lett solstikk og feriesløv hjerne, eller på stranden med badende unger (og enda flere avbrytelser).


Garnkomboen Hør organic (økologisk lin) og Alpaca 1 fra Isager var kjent for oss fra før, og høyt elsket. Så da et strikkende familiemedlem vartet opp med en påbegynt Anker cardigan i fargene Khaki (Hør organic) og Thyme (Alpaca 1), gikk det ikke an å så i mot. Sommeren var ennå ung; det måtte bli en Anker til. Vi gikk for fargene Linen (Hør organic) og Eco 7 S Beige (Alpaca 1).


Garnkomboen vår blir tynnere til sammen enn den anbefalte garnløsningen i oppskriften. Etter gramvekt og løpemeter er økolinen noe tykkere enn det anbefalte Sandnes Sunday, men Alpaca 1 er nesten halvparten så tynt! Alt i alt blir nok ikke én av hver av Isagergarnene riktig så tykt som de anbefalte to søndagene fra Sandnes. Dessuten gikk vi ned en halv mm i pinnestørrelse (mest fordi vi foretrekker å strikke med maks 3,5 mm fremfor noe tykkere - en ren smakssak). Sommerens Anker lå an til å bli litt liten i størrelsen. På den annen side er lin et noe "hardt" materiale, som ikke gir etter så mye, og ikke tover seg sammen med følgetråden. Lin bygger kanskje litt mer enn søndagsulla, tenkte vi. Nå skulle vi naturligvis gjerne sagt noe klokt og oppbyggende om strikkefasthet etter samvittighetsfullt å ha strikket sirlige prøvelapper. Men det gjorde vi aldri. Noen av oss er mer drevet av lyst enn samvittighet når vi strikker, og selv om vi gjerne strikker både langsomt (når det trengs) og nøyaktig, og rekker opp om det blir galt (eller bruker tiden det tar å fikse og reparere), så er det litt langt mellom prøvelappene. Ankers trøye er heller ikke et veldig krevende prosjekt i så måte: enkel glattstrikk i en rett modell med raust bærestykke, og den strikkes ovenfra og ned og kan strikkes så lang som du vil ha den.


Ettersom vi gikk ned både i garn- og pinnetykkelse, gikk vi opp en størrelse i forhold til hva vi "pleier" i oppskriften, og strikket i vei. Det ble bra! Og bolen strikket vi ekstra lang, for sånn ville vi ha den.


Og fasiten på strikkefasthet? 21 m og 27 p = 10 cm i glattstrikk på pinne 3,5. Det er nesten utrolig likt den anbefalte strikkefastheten med Sandnes Sunday og pinne 4!


Strikketips:

  1. En fin ting med Anker og justering av størrelse, er at du ofte kan se det litt an underveis. M og L følger hverandre (like i maskeantall og økninger) gjennom hele bærestykket og raglanøkningene, slik er det også langt på vei for XS og S, og for 2XL og 3XL.
  2. Oppskriften på norsk kan du kjøpe her.


Anker 1 og Anker 2!

Det er interessant å sammenligne de to Anker-genserne vi strikket den sommeren: begge i str. M/L på pinne 3,5 mm; den ene i én tråd Nordisk sommergarn fra Oslo mikrospinneri (50 % norsk ull, 25 % lin og 25 % morbærsilke), og den andre i denne Isager-komboen. Strikkefastheten er faktisk også veldig lik, men de to genserne oppfører seg veldig ulikt i bruk! Vi ville ikke vært uten noen av dem: Isager genseren er smal, rett, nydelig elegant og lett, og bare forsiktig utringet; mens den i tykkere og tyngre Nordisk sommergarn "gjør mer av seg". Den har mer tyngde, er rausere og videre, mer "rustikk" i uttrykket på et vis, og med et bredere og mer utfordrende smil (les: utringing). Den danser nok litt villere i sommer- (eller vinter)natten.




Mer fra ullfeber.no

Ankers trøye mysize i #norskull: Markagarn fra Oslo mikrospinneri


Tilbake til oversikten

.......................................................................................................................................

.......................................................................................................................................

@ullfeber.no | #ullfeber