– et litt grønnere liv

#smiekofte fra Flettestrikk i #norskull

Til ullfeber.no

Garnet Perleull fra Oslo mikrospinneri gir det lekre mønsteret i kofta Smie den strukturen det fortjener.

..................................................................

Designer: Ivar Asplund, boken Flettestrikk

Anbefalt garn i oppskriften: Cascade 220 fra Cascade yarns (100 g = 200 m)

Anbefalt pinnetykkelse: 4 mm

Strikkefasthet: 20 m = 10 cm


Vårt garn: Perleull fra Oslo mikrospinneri (100 g = 160 m)

Vår pinnetykkelse: 4,5 mm etter prøvelapp

Garnforbruk / plaggets vekt: 660 g

..................................................................

Tilbake til oversikten

Dette er ullfeber.no


Egentlig ville vi helst strikke to smiekofter, eller tre! Både Oslo mikrospinneri og Hillesvåg ullvarefabrikk har gitt oss garnforslag til oppskriftene i boken Flettestrikk. Perleull til smiekofta er et av forslagene fra Oslo mikrospinneri. Det er garnet du ser på bildene: perleulla gir en kraftig, skinnende blank kofte som får den kule strukturen i Smie til virkelig å "poppe". Superlekkert! Alternativt foreslår spinneriet Pelsgull: det er et tynnere garn og vil gi en lettere kofte. Paletten er vidunderlig, og farget på ull fra pelssau, som er mellomgrå og har en nydelig naturlig glans. Det har også den lille dæsjen med morbærsilke, som er en slags signatur på garnet fra Oslo mikrospinneri. Med den mellomgrå pelssauulla i komboen gir et fint fargespill til garnet - og litt mer dempet struktur til kofta, tipper vi.


Hillesvåg ullvarefabrikk foreslår å bruke garnet Ask hvis du vil strikke Smie. Det garnet har vi brukt til genseren Pil fra samme bok: Ask er utrolig lett og spenstig og holder fantastisk bra på formen. Det kan være en veldig god, og en del rimeligere, løsning for den som vil strikke Smie.


Tips og erfaringer med Smie i Perleull

  1. Kofta er ganske stor i størrelsen, og Perleull og pinne 4,5 mm legger på enda litt. Teststrikkeren vår strikker vanligvis L men valgte M her, ut ifra prøvelapp. Den ferdige smiekofta er likevel romslig, så hun kunne kanskje gått for S? Strikk prøvelapp og juster deg inn med pinnetykkelsen.
  2. Hvis du allerede er en M eller S, kan du vurdere garnene Pelsgull (Oslo mikrospinneri) eller Ask (Hillesvåg ullvarefabrikk)mi stedet, de er tynnere og funker bra med tynnere pinner: strikk prøvelapp og juster deg inn med pinnetykkelsen.
  3. Vær obs! når du strikker ermene så du ikke bommer på størrelsen på ermeåpningene. Teststrikkeren måtte justere slik: "Jeg la opp 34 masker i stedet for 48 som står i mønsteret, da endte jeg opp med 76 masker når ermet var langt nok slik at det passet inn i ermeåpningen på bolen. Økningene gjorde jeg da etter de første 21 omgangene på hver 4. omgang på innsiden av mønsteret på ermet, i hver ende. Det ble da 1 rettstripe på hver kant og 3 rettstriper på midten av ermet. Feltet med vrange masker øker da underveis, mens de tre stripene på midten er konstant. Dette var kanskje litt vanskelig å forstå, men du skjønner det når du strikker ermet!"
  4. OBS! Uklarhet i mønsteret: På side 115, siste avsnitt på høyre forstykke og på side 117, linje 2 i høyre kolonne, står det at man skal strikke "rett til ermet måler ..." og "rett til og med omgang ..." Her passer det ikke med rettstrikk! Det riktige må være å følge mønsteret i tråd med diagrammet.


Ullfeberredaksjonen bemerker: Det stemmer! Følg mønsteret. I den svenske originalen står at man skal strikke "rakt", altså "rett frem". Det kan lett misforstås i en strikkeoppskrift. En bedre og mer presis norsk oversettelse ville vært "fortsett", altså: strikk videre slik mønsteret viser.


Mer fra ullfeber.no

Tilbake til oversikten

Se mer fra boken Flettestrikk

@ullfeber.no | #ullfeber